Van kiút a BED-szindrómából!

2023 dec 12. | Egészség

Van egy olyan probléma, ami alkalmi túlevésnél jóval komolyabb, és bár falásrohamokkal jár, mégsem bulimia, hanem valami egészen más. Nézzünk egy rövid áttekintőt a BED-szindrómáról, ami nagyon is megérdemli a figyelmünket, hiszen rengeteg embert érint, beazonosítani viszont egyáltalán nem könnyű.

A Binge Eating Disorder, vagyis a BED-szindróma a legelterjedtebb evészavarok egyike, melynek legfőbb jellemzője a kontrollálatlan, kényszeres evés. Akik ezzel a problémával küzdenek, újra és újra falásrohamokat élnek át, amikor nagy mennyiségű ételt fogyasztanak el rövid idő alatt, anélkül, hogy képesek lennének megálljt parancsolni maguknak.

A BED-szindróma sokkal több, mint alkalmi túlevés, ami olykor-olykor bárkivel előfordulhat. Utóbbival ellentétben az evészavar eme típusa szégyenérzettel, lelkiismeretfurdalással, önértékelési zavarral jár együtt. Fontos azonban, hogy megkülönböztessük a bulimiától is, ebben az esetben ugyanis a falásrohamokat nem követi semmiféle kompenzáló viselkedés, például önhánytatás vagy hashajtók szedése.

Talán keveset hallani erről a problémáról, pedig valójában igen elterjedt, gyakorisága a világon körülbelül 2-3,5% a felnőtt lakosság körében. Magyarországon nincsenek pontos adatok az előfordulásáról, de a túlsúlyos emberek aránya meghaladja az európai átlagot, ami arra utal, hogy a BED-szindróma is gyakori lehet hazánkban.

A falásrohamokkal járó evészavar nem válogat, nemtől, életkortól, társadalmi háttértől függetlenül bárki szenvedhet tőle. Lehetséges következményei között felsorolhatunk minden egészségügyi problémát, ami az elhízással általában kapcsolatba hozható, így például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, emésztési zavarok. Ezen felül mindig van lelki vetülete; elszigetelődéssel, gyakran depresszióval jár.

Amit fontos tudni, hogy BED-szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a falásrohamok legalább hetente kétszer fordulnak elő, méghozzá hosszú távon. Az evészavar kezelhető, megfelelő szakmai segítséggel, például kognitív viselkedésterápiával a rohamok megszűnnek, ezzel együtt az étkezési szokások és az egészségi állapot normalizálódik, javul az önértékelés.

Ha esetleg magára ismer, ne szégyelljen segítséget kérni, hisz nincs egyedül! Thiery Henriette klinikai szakpszichológus minden támogatást képes megadni ahhoz, hogy Ön is megtalálja a kiutat a BED-szindrómából. A kezelés online terápia keretében is elérhető. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!