A himalájai cédrus, Pakisztán nemzeti fája

2021 dec 1. | Pihenés

A himalájai cédrus, ahogyan a nevében is benne van, a Himalája térségéből származik. Bizonyos feltételek mellett Európában is megél, és, mivel gyönyörű, különleges habitusú, ezért érdemes is megpróbálkozni a nevelésével. Pakisztán nemzeti fájaként is számon tartják és nem utolsó sorban a hinduk szent fája.

A himalájai cédrus eredeti élőhelyén akár 50 méteres magasságra is megnőhet. Európai viszonyok között általában nem lesz ilyen nagy, maximum 20-25 méteres. A fiatal fa lecsüngő ágakkal, széles, kúp alakú koronával rendelkezik, azonban idősebb korára kiszélesedik. A himalájai cédrus hosszú, 3-7 cm-es tűleveleket növeszt, melyek szórtan vagy csomókban helyezkednek el, és sűrűn borítják az ágakat. Tobozai is nagyok, mintegy 10 cm-esek, csúcsuk felé keskenyedők, megnyúlt tojásdad alakúak. Eleinte szürkészöldek, de idővel barnává változnak.

A himalájai cédrus eredeti hazájában az idő enyhe és csapadékos, így leginkább ilyen helyet érdemes számára keresnünk. A növény kismértékben fagyérzékeny. A szárazságot elviseli, de ilyenkor a gyorsabb és egyenletes növekedés érdekében érdemes öntözni. A forróságot jól tűri, a napfényt pedig kifejezetten igényli, ezért mindenképp napos, de fagytól és széltől védett helyet keressünk neki. Erősen meszes talajra ne ültessük, azt nem viseli el. A himalájai cédrusra nem jellemzőek a kártevők és más betegségek, de levéltetű előfordulhat rajta.

himalájai cédrus rendkívül mutatós fa, bátran ajánljuk mindenkinek, aki a kertjében talál számára ideális helyet. Gondozása nem bonyolult, ezért kezdő kertészek számára is jó választás. Szoliternek is alkalmas és szépen mutat parkokban.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a himalájai cédrus iránt, látogasson el faiskolánk honlapjára, a www.tahi.hu weboldalra, ahol bővebb információt talál rólunk! Ha további kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal a 06 26 387 157-es telefonszámon vagy az info@tahi.hu e-mail címen! Ne habozzon, faiskolánk munkatársai szívesen állnak rendelkezésére akár még ma!