A fa ablakok ápolásáról

2021 ápr 6. | Felújítás

Otthonunk nyílászárói rengeteg szempontból fontosak. Egyrészt kulcsszerepük van a hang- és hőszigetelésben, másrészt a homlokzat megjelenését is befolyásolják. Nem fér hozzá kétség, hogy látványra a fa ablakok és ajtók a legszebbek, ráadásul ezek a nyílászárók hőszigetelési szempontból is előnyösek. Sokan attól félnek velük kapcsolatban, hogy igényelnek némi ápolást, azonban ez korántsem jelent olyan gyakori, hosszadalmas elfoglaltságot, amitől tartani kellene. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindent érdemes tudni a fa ablakok ápolásáról!

Az ablakokra rengeteg minden van hatással. A hőmérséklet, a csapadék, a páratartalom és a napsugárzás, hogy csak néhány alapvető tényezőt említsünk. Mivel pedig a fa ablakok alapanyaga a természetes, lélegző fa, ezért gondoskodunk kell róla, hogy a nyílászárók megfelelően védve legyenek ezektől a hatásoktól. Ennek köszönhetően hosszú ideig megőrzik majd szépségüket és jó hőszigetelési tulajdonságukat, így mindenképp megéri ez a kis befektetés.

A fa ablakok karbantartásához érdemes erre a célra kifejlesztett ápolószert beszerezni. Elsőként gondoskodjunk a nyílászárók tisztításáról, kevés vízzel, esetleg egy kis mosogatószerrel töröljük le a rátapadt szennyeződéseket. Ne használjunk hozzá erős tisztítószert és dörzsszivacsot, mert ezek a fa sérülését okozhatják! Miután megtisztítottuk a fa ablakot, töröljük át fa nyílászárók ápolására ajánlott szerrel. Ez egyrészt fel fogja frissíteni a lazúrfestéket, másrészt olyan bevonatot képez a fán, ami megvédi az anyagot az időjárás viszontagságaitól. Így jelentősen megnövelhetjük az nyílászárók élettartamát, és nem utolsó sorban szebbé is varázsoljuk őket. A fenti karbantartási műveleteket elég évente, kétévente egyszer elvégezni.

Amennyiben azon gondolkozik, hogy fa ablakokra cseréli régi nyílászáróit, a legjobb helyen jár! Bővebb információért kattintson cégünk honlapjára, a www.perdikft.hu oldalra! Ha kérdezni szeretne vagy árajánlatot kérne, akkor pedig keresse bizalommal munkatársainkat a +36 20 355 11 81-es telefonszámon vagy a perdifa@gmail.com e-mail címen!