Szemvitaminokkal az éles látásért

2023 máj 16. | Egészség

Modern világunk, a rengeteg képernyő, a szinte folyamatos monitor nézés sajnos megviseli a szemünket. Ugyan a mai, korszerű monitorok már jóval kevesebb káros fényt bocsátanak ki, mint a régebbiek, de ha hosszú órákon keresztül a számítógép előtt ülünk, akkor megtapasztalhatjuk a kellemetlen tüneteket: a szemszárazságot, a kipirosodást, az égő, szúró fájdalmat.

A modern élet szerencsére azzal is jár, hogy vannak olyan étrendkiegészítők, vitaminok, amikkel segíthetjük szerveztünk optimális működését. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy pontosan mire van szükség az éles látáshoz, vagyis mik a szemvitaminok!

A szemünk számára a legfontosabb vitaminok az A-vitamin, a retinol és a béta-karotin. Ezen kívül szükség van  C- és E-vitaminra, a nyomelemek közül a cink a legfontosabb, hasznos karotinoidok pedig a lutein és a zeaxantin. A szemünkre jó hatással vannak továbbá a többszörösen telítetlen, Omega-3-zsírsavak is.

A látásunk egészségéért sokat tehetünk azzal is, ha változatosan, egészségesen étkezünk, és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk. Rengeteg, a szem számára hasznos anyag található a sárgarépában, a vajban és a margarinban, a belsőségekben, de a jellegzetes színű béta-karotinban gazdag a sárgadinnye, a sárgabarack és a sütőtök is.

A C-vitamin, ami az érfalak rugalmasságát segíti elő, nagyobb mennyiségben található meg a paprikában, paradicsomban, a bogyós gyümölcsökben és a citrusfélékben. E-vitaminhoz leginkább olajos magvakból, tojásból és halhúsból juthatunk. A lutein az egyik gyakori, időskori szembetegség, a makula-degeneráció elkerülésében segít. Megtalálható a spenótban, a brokkoliban, a káposztafélékben, a sütőtökben, a kukoricában és szintén jelen van a sárgarépában is.

Fontos, hogyha gyakran tapasztal szemfáradságot, égő érzést, akkor érdemes bevetni a speciálisan erre a célra összeállított szemvitamin készítmények erejét is. Honlapunkon, a www.gyogyfuvesbolt.hu weboldalon többfélét is talál belőlük, és le is adhatja rendelését. Amennyiben további kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal a +36-01/466-8869-es telefonszámon vagy az info@gyogyfuvesbolt.hu e-mail címen!