Pánik ellen rövid és hosszú távon

2024 jún 11. | Egészség

A pánikbetegség sokkal több, mint néhány kellemetlen roham, komoly problémáról van szó, ami hosszú távon jelentősen ronthatja az életminőséget. Fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel, és tudjuk, hogyan kezeljük őket a pillanat hevében, amikor pedig készen állunk, hosszú távú megoldást kell találnunk.

A pánikroham hirtelen, intenzív félelemérzettel és számos ijesztő fizikai tünettel jár. A valóságtól való elszakadás és kontrollvesztés érzése egyértelmű jelzés, ezeket pedig szapora szívverés, fokozott izzadás és légszomj is kísérheti. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem minden pánikroham egyforma, és a tünetek egyénenként változhatnak.

Mit tegyünk pánikroham esetén?

•    Fontos, hogy ne adjuk át magunkat a pániknakamennyiben lehetséges, távolodjunk el a tömegtől és a zajtól.
•    A lassú, mély légzés segít ellazítani a testet és az elmét, számoljunk 4-ig minden be- és kilégzésnél.
•    Koncentráljunk a jelenre és figyeljünk meg egy semleges tárgyat a környezetünkben, ami segít elterelni a gondolatainkat.
•    Ismételgessünk magunkban egy megnyugtató gondolatot, ilyesmit: „Ez csak egy pánikroham, ami mindjárt elmúlik”.

Hogyan kezeljük hosszú távon?

A rendszeres testmozgás a pánikzavar legfőbb ellensége, hiszen endorfinokat szabadít fel, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt. A relaxációs gyakorlatok szintén segítenek csökkenteni a szorongást, ez lehet például jóga, meditáció vagy progresszív izomlazítás. Ám ha a rohamok gyakran visszatérnek és befolyásolják a mindennapi életet, szakemberhez kell fordulnunk.

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés segíthet a pánikbetegség tüneteinek enyhítésében, de nem ez az egyetlen út. Hatékony megoldást jelenthet többek között a kognitív viselkedésterápia, melynek lényege, hogy a szakember megtanítja azonosítani, majd megkérdőjelezni a szorongást keltő negatív gondolatokat. Ezt követi egy reálisabb gondolat megfogalmazása.

Ön se éljen együtt a pánikbetegséggel, inkább keresse Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!