Mivel jár és hogyan kezelhető a szociális fóbia?

2023 márc 16. | Egészség

Megfigyelte már, milyen érzéseket váltanak ki Önből a társas helyzetek? Ha úgy látja, hogy meglehetősen nehezen viseli a mindennapi szociális interakciókat, könnyen lehet, hogy többről van szó puszta félénkségnél. A szociális fóbia meglepően sokakat érintő probléma, amivel lehet, de nem muszáj együtt élni, hiszen szakember segítségével kezelhető. Járjuk körül kicsit ezt a témát!

Bemutatkozni valakinek, telefonálni, hivatalos ügyet intézni vagy épp útbaigazítást kérni egyszerű hétköznapi szituációk, de nem annak, aki szociális szorongásos zavarral küzd. Ha feszültséget váltanak ki, heves szívdobogással, hőhullámmal, remegéssel járnak együtt azok a helyzetek, amelyekben kapcsolatba kell lépni valakivel, figyelik vagy akár csak figyelhetik mások, az szociális fóbia.

Felmérések szerint minden tizedik ember életét nehezíti meg a társas helyzetektől való félelem. A negatív megítéléstől mindenki tart egy kicsit, ezért is olyan nehéz felismerni, hogy nem félénkségről vagy szégyenlősségről van szó, hanem szociális szorongás áll a háttérben. A probléma ráadásul általában kamaszkorban kezdődik, így az érintettek hajlamosak úgy gondolni, hogy ez jellemvonás.

A kudarctól való állandó félelem hosszú távon azzal jár, hogy az érintettek élettere beszűkül, az elkerülő viselkedés nyomot hagy a párkapcsolaton, a munkahelyi teljesítményen. Ez önmagában talán nem tűnik súlyosnak, ám az érintettek gyakran keresnek gyógyírt szorongást csökkentő gyógyszerekben, vagy éppen alkoholban, ráadásul a szorongás társulhat súlyosabb mentális problémákkal, akár depresszióval is.

A szociális fóbiába azonban nem szabad belenyugodni. Szakember segítségével ugyanis olyan mértékben javulhat az életminőség, ami ebben a pillanatban talán még elképzelhetetlen. Bár a gyógyszeres kezelés is egyike a lehetséges megoldásoknak, ennél hatékonyabb és barátságosabb út a pszichoterápia valamelyik típusa, például a kognitív viselkedésterápia.

A terápiának köszönhetően tartósan meg lehet változtatni azt a viselkedést és egyúttal a mögötte meghúzódó gondolatvilágot, ami gátat vet a társas helyzetek fesztelenségének. A berögzült negatív hiedelmek helyét egy egészen új, tudatos gondolkodásmód veheti át, ami nem csak a szociális szorongást képes megszüntetni, hanem az élet minden területén pozitív változást hozhat.

Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segítséget nyújthat személyes találkozások helyett online terápia formájában is, ami hatalmas terhet vesz le a szociális fóbiával küzdők válláról. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!