Honnan tudhatom, hogy bulimiás vagyok?

2023 jún 15. | Egészség

A bulimia, más lelki eredetű problémákhoz hasonlóan, nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy hosszú folyamat eredménye. Ami kezdetben még hétköznapinak tűnik, idővel átbillenhet egy határon és komoly következményeket vonhat maga után. De vajon mikor kell kimondanunk, hogy nem csak habzsolunk olykor, hanem evészavarral küzdünk és segítségre van szükségünk?

Amikor az utcán sétálva ínycsiklandó illatok ütik meg az orrunkat vagy meglátunk egy plakáton valami finomságot, amit egyébként nem engedünk meg magunknak, könnyen elcsábulunk. Ilyenkor sokszor jóval többet eszünk a kelleténél, egyszerűen azért, mert úgy érezzük, hogy megérdemeljük. Ezen felül ott van a mindannyiunk életét belengő stressz, amire szintén instant megoldásnak érzünk olykor befalni valami abszolút irreális kalóriabombát.

Természetesen ezzel senkinek sem kell szakemberhez fordulnia, de akkor ki az, aki bulimiás? Ezt nem egyszerű megválaszolni, a probléma éppen az, hogy nagyon nehéz objektíven tekinteni a falásrohamokra. Mégis van néhány olyan ismérve a bulimiának, ami alapján már nagy eséllyel magunk is megállapíthatjuk, hogy átléptük azt a bizonyos határt és ideje segítséget kérni.

Intő jel, ha hetente legalább két alkalommal élünk át falásrohamot, majd kompenzáljuk azt önhánytatással, hashajtókkal vagy akár túlzásba vitt edzéssel, és mindez hónapok óta, újra és újra megtörténik velünk. Ehhez jó tudni azt is, hogy szakértők azt nevezik ilyen rohamnak, amikor rövid idő alatt több ezer kalóriányi, csupa szénhidrátban gazdag ételt fogyasztunk el, általában titokban, olykor még éjszaka is.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy az ilyen habzsolások alkalmával teljesen elveszítjük a kontrollt magunk felett, egyszerűen nem tudjuk abbahagyni az evést, mintha csak egy külső erő irányítása alatt állnánk. És hogy mindezt mi magyarázza, ha valóban bulimiáról van szó? Az, hogy úgy érezzük, csakis akkor lehetünk eredményesek az életben, ha az alakunk megfelel az ideálnak.

Magára ismert? Bár talán szégyelli a problémát, a legjobb, ha mielőbb segítséget kér, amit akár online is megtehet Thiery Henriette klinikai szakpszichológusnál. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!